Sunday, October 23, 2011

Masak2

Dah lama rasanya aku x memasak kt umah ni sbb kebelakangan ni tiap2 weekend asik keje kejekeje jer! Mak aku tu pun msti dah bosan masak tiap2 hari.. Jd turn aku plak take over memasak.. So menu harini simple jer sambal udang ngan tauhu..

Ni ler rupe paras menu yg aku masak tuk tghari ni.. simple dan mudah.. so aku nk share le resipi kt sini.. kot2 korang xde idea nk msak ker kan.. Dah mcm Chef Wan lak aku rasa.. huhuuhu

Bahan-bahan

Udang kertas (ikut suka korang nk pakai udang apa, byk mana, besar mana tp aku suka x buang kulit spy manis die x hilang)
Tauhu (goreng dulu pastu ptong 6, tp ikut suke lah korg nk byk mana, ptong mcmana)
Cili kering (direbus & dikisar bersama bwg besar)
Bawang besar (ikut suka gak byk mana)
daun Kucai ( ikut kemahuan)
garam & gula (sesedap rasa)
Asam jawa & air masak secukup rasa

Cara-cara
Amik sikit bwng besar yg dihiris td tuk menumis & smpai naik bau. Kemudian msukkan cili yg dikisar td. Tumis smapi garing. Dahtu msukkan air asam jawa tp agak2 air die supaya x terlebih nnti msam atau terkurang nnti hanyir sbb ada udang.. dhtu msuk sikit air spy x terlalu pekat tp klu korg suka pekat, x msukkan air pun xpe. Kemudian msukkan udang td, bwang besar dan daun kucai.. jgn msak terlalu lama nnti udang tu overcooked, bwng pun lmbik sgt. Last sekali msukkn garam & gula secukup rasa..

Tadaaaaaa... dah siap! Leh makan dgn nasi panas2..

Selamat menjamu selera & selamat mencuba ~ pesanan dr Chef Fizah live dr dapur yg haru biru.

No comments:

Post a Comment